Opvallende abricar is plek voor ontmoeting in coronatijd: “Iedereen kan nu wat meer contact gebruiken!”

Tot 14 januari, toert er een abricar door het Westland. Deze rijdende verschijning is een initiatief van de Westlanders Brigade en wordt bemand door Vitis Welzijn.

Deze rijdende verschijning is een initiatief van de Wes De kar is een ontmoetingsplek, gespreksstarter en vooral een verspreider van een positieve boodschap. Wethouder Cobie Gardien-Reinders verrichtte afgelopen week het startschot in Wateringen.

De werkgroep Westlanders Brigade werd afgelopen april in het leven geroepen en heeft allerlei ideeën verzameld hoe we in de gemeente kunnen omgaan met de gevolgen van corona. Een toerende bus was één van de zeven ideeën, maar is door de huidige coronamaatregelen in de vorm van de abricar als eerste project gerealiseerd. “Precies nu we weer in een lockdown verkeren. Een betere timing voor de inzet van deze abricar had er niet geweest,’’ stelt de wethouder. “Ik zie het aan mijn eigen gezin, kinderen en kleinkinderen. Corona zorgt ervoor dat deze donkere tijd een extra moeilijke tijd is. We hebben er allemaal last van. Helaas kan niet iedereen daar makkelijk over praten. Met deze opvallende kar trekken we langs alle Westlandse kernen. In totaal zijn er 30 ontmoetingsmomenten. De medewerkers van Vitis spreken mensen aan. Zo treffen ze mensen die behoefte hebben aan een praatje of luisterend oor.”

Het missen van perspectief, sociaal contact en eenzaamheid zijn echt grote problemen weet ze. “Jongeren kunnen elkaar niet ontmoeten in de kroeg, op de sport of school,’’ vervolgt wethouder Gardien. “Ook bij ouderen staan veel sociale contacten op een laag pitje. Met de welzijnsorganisatie Vitis is er in onze gemeente een plek waar iedereen terecht kan. We hebben jongerenwerkers, sociaal makelaars, wijkcentra en vrijwilligersinitiatieven zoals maatjes. Iedereen kan nu in deze tijd wat meer contact gebruiken! Als er maar één iemand is die zich door deze kar geholpen voelt, is het wat mij betreft een succes.”

In onderstaand schema is te zien wanneer en waar de abricar rijdt. 

DatumOchtend(10.00 – 12.30 u)Middag(13.00 – 15.30 uAvond(16.30 – 19.00 u)
Maandag 20-1De LierWateringenNaaldwijk
Dinsdag 21-1‘s-GravenzandeHeenwegHonselersdijk
    
Maandag 27-12PoeldijkNaaldwijkWateringen
Dinsdag 28-12 ‘s-GravenzandeNaaldwijk
Woensdag 29-12MonsterWateringenNaaldwijk
Donderdag 30-12Ter Heijde‘s-GravenzandeKwintsheul
    
Zaterdag 8-1MaasdijkNaaldwjik Wateringen
Maandagf 10-1Monster‘s-GravenzandeNaaldwijk
Dinsdag 11-1WateringenNaaldwijk‘s-Gravenzande
Vrijdag 14-1WateringenNaaldwijk‘s-Gravenzande